världsarvet falun

Sedan 2001 finns Världsarvet Falun, som består av Falu Gruva, staden och bergsmanslandskapet, med på FN-organet Unescos lista över platser som anses vara så värdefulla att de ska bevaras för all framtid.

falu gruva

Falu Gruva är en plats med tusen år av historia. Under jord syns spåren av hundratals år av gruvdrift – stora salar, vindlande gångar och djupa schakt – och du är välkommen ner. Ovan jord breder det mäktiga dagbrottet Stora Stöten ut sig och runtom är historiska faluröda byggnader utspridda. I våra dagar har platsen förvandlats till ett besöksmål med lunchrestaurang, kafé och butiker.

upptäck världsarvet

stabergs bergsmansgård

Både bergsmansgården och den berömda barockträdgården har restaurerats och återskapats för att se ut som de en gång gjorde på 1700-talet.

linnés bröllopsstuga

Här vid Svedens gård utanför Falun firade blomsterkungen Carl von Linné sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. Även trädgården är öppen för besök.

trästadsdelen elsborg

Gruvarbetarnas egen stadsdel som byggdes upp intill gruvan på 1600-talet. Än i dag står de små röda stugorna tätt längs gatorna i Elsborg.

upptäck Falun

upptäck Dalarna